A lézer és James Bond

A lézer szó hallatán eszünkbe juthat a nyomtató, a vonalkód-leolvasó, a távolságmérő, a DVD-lejátszó, a biztonságtechnikai rendszerek színes fénykavalkádja, a haditechnika, az önvezető autó, a szőrtelenítés, a szemkorrekció, vagy akár az 1964-es James Bond film, a Goldfinger, amiben a főhőst majdnem kettévágta egy lézernyaláb. A mai napig elég futurisztikusan éljük meg a lézeres csodákat, pedig az elméleti alapjait már több mint száz éve lefektették.

 


Albert
Einsteintől Theodore Maimanig

A lézer alapjait Albert Einstein fektette le 1917-ben Zur Quantentheorie der Strahlung című tanulmányában, melyben a legendás német fizikus Max Planck sugárzáselméletére alapozva arra jutott, hogy a közegen áthaladó fény bizonyos feltételek teljesülése mellett nemcsak gyengülni, hanem erősödni is tud. Az elektronok alapjáraton is vesznek fel, illetve bocsátanak ki fényt, Einstein azonban feltételezte, hogy lehet őket úgy gerjeszteni, hogy ne véletlenszerűen, hanem egy megadott hullámhosszon bocsássák ki a fényt. Ez a jelenség a stimulált emisszió, amelynek létezését 1928-ban bizonyították be, 1947-ben pedig demonstrálni is tudták a működését.

 

Az első működő eszközt 1960. május 16-án hozták működésbe, Theodore Maiman készítette egy nagy teljesítményű lámpából, valamint egy ezüsttel bevont szintetikus rubinból és 694 nanométeres hullámhosszú, vörös lézerfényt hozott létre. Maiman lézerét még 1960-ban követte az első infravörös gázlézer, és 1962-ben megalkották az első félvezető lézert is – ami azóta a leggyakoribb lézertípus lett, és mára a lézerek legfontosabb képviselőjének számít.

     

 

Ugyan a gyakorlati hasznát akkoriban még nem igazán értette senki, az idő a lézert igazolta, és mára tényleg nélkülözhetetlen eszközévé vált a mindennapjainknak.

A nagy teljesítményű lézerek (sebészeti lézerek), amik már képesek voltak átvágni a bőrt 1965-ben jelentek meg.

Az orvoslásban, a gyógyításban és a szépségiparban is jelentős fejlődést hozott lézer.

Az elmúlt évtizedekben az univerzumban több helyen találtak természetes lézereket: a Mars és a Vénusz légkörében található, a napsugárzás által gerjesztett szén-dioxid felerősíti az infravörös fényt, és az univerzum gázfelhőiben is megfigyelhető a jelenség.

 

A lézer-kutatás történetének meghatározó magyar vonatkozásai vannak. 

Mester Endre professzor a kis teljesítményű (lágy-lézerek) esetleges káros mellékhatásait kutatta 1966-banés közben az ellenkezőjére jött rá, hogy a “lágy-lézer” az élő szervezetre “BIOSTIMULÁCIÓS” (serkentő) hatást fejt ki. 

 

A felfedezés lényege, hogy a sejtek, szövetek “lágy-lézerfénnyel “világítva gyorsabban képesek regenerálódni, például a sebgyógyulás felgyorsul. A lézerfény hatására új sejtek, szövetek, sőt új hajszálerek is képződnek.

 

Magyar fizikusokból és orvosokból álló kutatócsoport az 1970–es évek végén rájött arra, hogy a jótékony, “biostimulációs“ hatásoknál a lézerfény polarizációjának fontos szerepe van.

 

Mivel akkoriban a lézerek nagyon drágák és kis hatásfokúak, sőt az emberi szemre veszélyesek is voltak, ezért ez a kutatócsoport létrehozott egy jóval olcsóbb és a szemre nem veszélyes “közönséges” lámpát, aminek a fényét polarizálták. Ez volt a mai polarizált fényű lámpák – például BIOPTRON lámpa – elődje.

A következő 30 év fényterápiás sikertörténete bebizonyította, hogy a polarizált fény mennyire jó hatással van az emberi szervezetre.


A közelmúltban kifejlesztett félvezető lézerek azonban már nagyobb teljesítményűek, nagyobb hatásfokúak és olcsóbbak is, mint a polarizált fényű lámpák, de a szemünkre még mindig veszélyesek.


Ezért több éves kutató munka és fejlesztés után 2012-ben Rózsa Károly lézer-fizikus, az MTA Doktora egy olyan speciális “lágy-lézert” hozott létre, mely az emberi szemre már veszélytelen és így lehetővé tette, hogy a polarizált fényű lámpák helyett egy sokkal hatékonyabb eszköz kerülhessen a gyógyulni vágyó emberek kezébe.

A Safe Laser Technológia gyakorlatilag megszelídítette a lézert és garantálja a biztonságos, egyszerű otthoni használatot. A Safe Laser 1800 Infra, a Safe Laser 500 Infra és a Safe Laser 150 egy teljesen új korszakot jelent a lágy-lézer terápiás kezelések történetében.  

A lágy-lézerekkel kapcsolatos kutatások nem álltak le, várható, hogy a jövőben tovább bővül majd azon betegségek, korképek köre, amit a Safe Laser Technológiával otthoni környezetben, mellékhatások nélkül, biztonságosan kezelni, gyógyítani lehet.