Lágylézer terápia triggerpont technikával - klinikai tanulmány 243 beteggel

 

A Journal of Clinical Laser Medicine & Surgery-ben megjelent publikációban a myofascialis fájdalmak lágylézer kezeléséről ismertetnek egy kutatást, melyben 830nm-es 120mW-os folyamatos üzemmódú infralézert alkalmaztak.

A cikk leírja, hogy a trigger pontok minden izomtípusban megtalálhatók, de leggyakrabban a mozgásszerv-rendszerben. Ezenkívül a fasciában, az ínszalagokban, az inakban, a bőrben, a csonthártyában és az ízületekben találhatók. Kiválthatják hegszövetek, keloidok, műtéti bemetszés, hamatóma, helyi fertőzés, tályogok és fertőzött fogüregek. Általában gyulladás, trauma, húzódás, ficam, égési sérülés, sportsérülés, stressz, túlzott izomösszehúzódás vagy izomnyúlás, ízületi gyulladás, vírusfertőzés stb. után jelentkeznek.

A kutatásban 243 beteget vizsgáltak. 25,64% akut és 74,36% krónikus problémája volt. (atipusos arcfájdalom, nyaki szindróna, befagyott váll, derékfájalom, térdízületi kopás, teniszkönyök, achilles tendinitis, reumatoid artritis).

 A triggerpont lágylézer kezelés hatására az akut esetek 64,52%ban 100% fájdalomcsillapítást, 14,52%-nál 60-90%-os, a betegek 3,22%-a pedig 0-10%-os fájdalomcsillapítást értek el.

A krónikus esetekben a betegek 24,31%-a ért el 100%-os, a betegek 35,36%-a 60-90%-os, a betegek 3,86%-a ért el 0-10%-os fájdalomcsillapítást.

 Az utánkövetés alapján 6 hónappal a kezelés után az akut esetekben 14%-uk, krónikus esetekben 31%-uk igényelt új kezelést. A fájdalom és a diszfunkció intenzitása 6 hónap elteltével mindkét csoportban, akut és krónikus csoportban is kevesebb, mint 50%-a volt a kezdeti fájdalomszintnek.

 A lágylézerrel végzett triggerpont terápia által elért myofascialis fájdalomcsillapítás a feszültség csökkenésével és a mozgásszervi rendszer funkcionális képességének javulásával párosult.

 A publikációban leírt kutatásból és a saját tapasztalatainkból következtethető, hogy a Safe Laser 500 infra és Safe Laser 1800 infra készülékek hasonlóan kiválóak mind az ízületi terápia, mind a triggerpont terápia területén.

Tapasztalataink szerint a trigger pontokat napi 2-3x érdemes kezelni a legnagyobb hatékonyság elérésére. Így a mozgásszeri problémák esetén az inaktivitásból, sántikálásból, tehermentesítő járásból adódó túlterhelt izmokban keletkező triggerpontok által közvetített fájdalom akár 1-2 hét alatt is látványos fájdalomcsökkenést és mozgástartomány javulást hozhat.

A teljes kutatás itt érhető el: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9456632/