Az új évben sokan fogadják meg, hogy többet fognak sportolni. Milyen edzés előtti teendőket érdemes elvégezni, hogy ne szenvedjünk sportsérülést?

Az új évbe sokan vágnak bele különféle fogadalmakkal felvértezve. Ezek közül a legnépszerűbb, hogy a mindennapjaink részévé tesszük a mozgást, a sportot. Ebben az időszakban a lelkesedéssel teli sportolni vágyók megrohamozzák az edzőtermeket vagy éppen futócipőt húznak és minden erejükkel azon vannak, hogy eleget tegyenek fogadalmuknak. Gyakran azonban mindezt átgondolatlanul teszik, aminek csúnya sportsérülés lehet a következménye. Az edzés előtti teendők fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Összegyűjtöttük, hogy mi mindenre érdemes ügyelni a biztonság érdekében!

 

Edzés előtti teendők: 5 dolog, amire érdemes figyelni!

A rutintalan sportolók előszeretettel feledkeznek meg arról, hogy mennyire kockázatos csak leszaladni az edzőterembe és fejest ugrani a mozgásba. Ha ugyanis nem vagyunk elég körültekintők, akkor nem tudjuk kihozni a teljesítményünkből a legtöbbet, arról nem is beszélve, hogy komoly sportsérüléseket szenvedhetünk. Vegyük sorra, hogy mi mindent kell megtenni, mi mindenre érdemes figyelni, hogy ne sikertelenség és baleset legyen az eredmény.


 

 

Az étkezés

Az edzés előtti étkezés rettentően fontos kérdés. Ha nem eszünk semmit, akkor nem lesz elegendő energiánk, ha viszont túl sokat eszünk, akkor nem leszünk olyan hatékonyak és kellemetlen gyomorpanaszok alakulhatnak ki. A nagyobb étkezések után célszerű 2 órát várni az edzéssel, a kisebb, gyorsabban emészthető harapnivalókat 0,5-1 órával a mozgás előtt fogyasszuk. Ha szeretnénk kihozni a maximumot magunkból, akkor különféle jó minőségű, sportolás előtti étrendkiegészítő termékeket is fogyaszthatunk, amelyek összetevőiknek köszönhetően (például koffein) felöltenek erővel és energiával.

 

A folyadékbevitel

A folyadék a szervezet működéséhez elengedhetetlen. Ha nem iszunk eleget, akkor könnyebben begörcsölhetnek az izmaink, megfájdulhat a fejünk és rosszul lehetünk. A hidratálással ezek a kellemetlenségek elkerülhetők.

 

A folyadékbevitelre edzés előtt, alatt és közben is ügyelni kell. Figyeljünk azonban a mértékre, a túl sok folyadék is ártalmas lehet. Mielőtt megérkeznénk az edzőterembe, igyunk meg néhány deciliter vizet, az edzés alatt pedig nagyjából fél litert.

 

A megfelelő ruha

Ahhoz, hogy jól érezzük magunkat edzés közben, válasszuk ki a megfelelő ruhát. Olyan darabokat keressünk, amelyekben nem feszengünk, nem korlátozott a mozgásunk. Különösen nagy gondot fordítsunk a cipő kiválasztására. A sportcipőnek tartania kell a bokát, ellenkező esetben könnyedén kifordulhat és már meg is van a sportsérülés.

 

Mentálisan hangolódjunk az edzésre

Az edzés nagyfokú koncentrációt követel. Gondoljuk át, hogy mi a célunk, miért csináljuk, találjuk ki előre, hogy milyen gyakorlatokat fogunk végezni és hogyan. Ezzel sokkal összeszedettebb lesz a mozgással töltött idő.

 

Tudatosítsuk azt is, hogy mely mozgások esetén mire kell figyelni annak érdekében, hogy ne sérüljünk meg. Lényeges, hogy próbáljuk elkerülni az edzés előtt a stresszt, a stresszhormonok ugyanis jelentősen visszafoghatják a teljesítményünket. Ha stresszes állapotban vagyunk, akkor próbáljunk lenyugodni, kizárni a nehézségeket, és inkább könnyebb, egyszerűbb mozgásformát választani.

 

A bemelegítés

Az edzés előtti bemelegítés fontossága nem vitatható, ez ugyanis az, amitől az izmok, az ízületek rugalmassá válnak és képesek lesznek bírni a mozgás során fellépő terhelést, a megerőltető gyakorlatokat. Amennyiben ezt megspóroljuk, akkor csökkenhet a teljesítmény és könnyebben szerezhetünk sérüléseket.

 

Célszerű kerülni a statikus bemelegítő gyakorlatokat, az edzés előtti nyújtást, ezzel ugyanis többet árthatunk, mint segítünk. Helyette törekedjünk a fokozatosságra és mindenképp szánjunk 5-10 percet arra, hogy átmozgassuk az ízületeket és ugyanennyit arra is, hogy könnyű kardió mozgással lendületbe hozzuk a testünket.

 

Milyen sportsérülések a leggyakoribbak?

A sport során többféle sportsérülést is szenvedhetünk, attól függően, hogy milyen sportágat űzünk és mennyire ügyelünk az edzés előtti teendőkre. A leggyakoribb sérülés a bokaficam, a combizom rándulása és az izomszakadás. Ezek az extrém terhelésre, a nem bemelegített izmokra vezethetők vissza, de sokszor elég egy kis figyelmetlenség, egy rossz mozdulat és kész a baj.

 

Mit tehetünk, ha megsérültünk?

Ez a sérülés súlyosságától függ. Mindenképp érdemes orvoshoz fordulni, ha a panaszok rövid időn belül nem enyhülnek. Ha például kifordul a boka, akkor nem lehetünk biztosak abban, hogy nem történt szalagsérülés, esetleg törés. Ezt az orvos és a vizsgálatok tudják eldönteni.

 

Hogyan segít a Safe Laser?

A sportsérülések esetén óriási segítséget nyújthat a SafeLaser, ami a lágylézer erejét állítja a regeneráció szolgálatába. Ha a sérülést követően kb. 40 percen belül elkezdjük használni a lézert, akkor akár az ízület vagy a sérülés helyének „feldagadása” is elkerülhető lehet. Alkalmazásakor arra mindenképp figyelni kell, hogy a lágylézerek kontakt lézerek, ezért közvetlenül a bőrfelülethez érintendők.

Sajnos, a sportsérülések is lehetnek annyira súlyosak, hogy megoldásuk csak műtéti úton lehetséges. Az orvosok tapasztalatai alapján a téli időszak legkedveltebb sporttevékenységével (síelés, snowboard) összefüggésben a leggyakrabbanan előforduló sérülés a térdízületet érinti. A rándulások során a térdízületet stabilizáló szalagok megnyúlhatnak, részben vagy egészben akár el is szakadhatnak. Gyakori az elülső, illetve a hátsó keresztszalag szakadása, a porcsérülések, a meniscus sérülés vagy szakadás. Ezekben az esetekben, ha műtétre került sor, a Safe Laser használata lerövidíti a gyógyulás idejét. Segíti a gyorsabb regenerációt, csökkenti az esetleges gyulladást, és a sebgyógyulásra is pozitívan hat.

Mindemellett fontos tudni, hogy sportsérülések esetében sem helyettesíti a lágylézer az orvosi vizsgálatokat és használata csak kiegészítője lehet a szakorvosi terápiának.

 

Safe Laserrel edzés előtt?

A SafeLaser azonban nemcsak a sérülés kezelésében nyújt támaszt. Edzés előtti használatával növelhetjük az állóképességet, késleltethetjük az izomfáradtságot és a tejsav koncentrációját. A lézerfény hatására javul az izom vérellátása és a teljesítmény is, mégpedig úgy, hogy a lézersugárzás komoly hatást gyakorol az egyes vérsejtekre is. A lézerfény jelentősen megnöveli a vörösvérsejtek oxigén és tápanyag szállító kapacitását. Ez lehetővé teszi a sejtek fokozott energiatermelését, anyagcseréjét, ezáltal regenerációját és bizonyos enzimek hatékonyabb termelését. Ennek hatása érezhető az egész szervezetben és nem csak kizárólag a lézerfénnyel kezelt területeken.

 

Ismerje meg a SafeLaser technológiát és a felhasználási területeket!