A mozgásszervi betegségek az izmokkal, csontokkal, porcokkal kapcsolatos betegségek, amelyek nem baleset, sérülés következtében alakulnak ki. 

Mozgásszervi betegségek emberek millióinak életét keserítik meg: a nem balesetekből eredő fájdalmak népbetegségnek számítanak. Olyan kórképek sorolhatók ide, mint például az ízületi kopás, az izomfájdalom, az ízületi gyulladás. A mozgásszervi betegségek gyakrabban az idősebb embereket sújtják, tény azonban, hogy a fiatalabb korosztályban is megjelenhetnek. Blogposztunkban egy átfogó képet kívánunk nyújtani ezekről a megbetegedésekről és arról, hogy milyen hatékony módszerrel lehet felülkerekedni a fájdalmas, kellemetlen tüneteken!

 

A mozgásszervi megbetegedések olyan betegségek, melyek az ízületekkel és a mozgatást végző egységekkel, például izmokkal, csontokkal, porcokkal kapcsolatosak. Jellemzőjük, hogy nem valamilyen sérülés következtében alakulnak ki. Tehát a rándulás, a ficam nem tartozik ebbe a kategóriába, a reuma, a csontritkulás viszont annál inkább.

 

 

Az ilyen jellegű betegségek tehát igen sokfélék lehetnek, ennek megfelelő a tünetek is meglehetősen változatos képet festenek. A leggyakoribb tünet a fájdalom és a mozgástartomány beszűkülése. Előbbi a legtöbbször az ízületekben, a csontokban, a lágyrészekben jelentkezik.

 

A krónikus mozgásszervi betegségek diagnosztizálásához szakemberre és igen gyakran diagnosztikai vizsgálatokra van szükség. A szakorvos a páciens kórtörténete, laborleletei és a képalkotó eljárások (például CT, MR, röntgen, ultrahang) által rendelkezésre bocsátott leletek alapján állítja fel a diagnózist.

 

Mielőtt rátérnénk arra, hogy milyen mozgásszervi megbetegedések léteznek, bemutatunk néhány statisztikai adatot, amelyek a téma fontosságát igazolják!

 

Népbetegségnek számítanak

A mozgásszervi kórképek mára már népbetegségnek számítanak. Statisztikai adatok szerint Európában több mint 100 millió ember szenved reumatikus betegségben, csontritkulástól pedig 30 millió. Az ilyen jellegű megbetegedések gyakorisága évről évre növekszik, ami a helytelen életmódnak köszönhető.

 

A KSH elemzése felfedte, hogy Magyarországon a 15 évnél idősebb férfiak 27%-a, a nőknek pedig a 37%-a küzd mozgásszervi panaszokkal: a fiatalok csaknem tizede, a középkorúak háromtizede és az idősek hattizede.

 

A munkaügyi adatok is a helyzet súlyosságát támasztják alá. 28-30%-ban a rövid távú keresőképtelenség hátterében mozgásszervi panasz áll, évente pedig ezzel az indokkal 350 ezer táppénzes esetet regisztrálnak.

 

A mozgásszervi betegségek témája sok embert érint, éppen ezért kell kiemelt ügyként kezelni, és a lehető legtöbb információval rendelkezni róluk.

 

A következő szakaszban bemutatjuk, hogy milyen típusú mozgásszervi megbetegedések léteznek!

 

A mozgásszervi betegségek típusai

A mozgásszervi betegségek olyan területeket érintenek, mint az izmok, a csontok és az ízületek. Hat fő típusát különböztetjük meg, vegyük sorra ezeket!

 

  • Degeneratív betegségek: ezek a betegségek az ízületi porc károsodásával járnak, és leginkább a csípőnél, a térdnél, a kis kézízületeknél és a lábujjánál fordulnak elő. A fájdalom hullámokban jelentkezik, és a mozgás nehezebbé válhat. Bár nem gyógyítható, számos terápiás lehetőség enyhíti a fájdalmat és növeli az ízület mozgékonyságát.
  • Arthritisek: gyulladásos kórképek, a leggyakoribb mozgásszervi panaszok okozói. Megközelítőleg 150 formáját ismerjük, melyek gyakran jelennek meg fiatal felnőtteknél, de jelentkezhetnek gyerekeknél is.
  • Lágyrész betegségek: mint például az inak, ínhüvelyek, szalagok és izmok betegségei. Ezek gyakran visszatérő panaszokkal járnak, de jó eséllyel gyógyíthatók, ha időben kezelik őket.
  • Izombetegségek: ide értjük a görcsöket, izomhúzódásokat és ritka autoimmun izomgyulladásokat. Izomgyengeség, fájdalom és esetleges láz kísérheti ezeket a betegségeket.
  • Csontbetegségek: mint például a csontritkulás, oszteomielitisz és Paget-kór. Ezek közül a csontritkulás a leggyakoribb, de megfelelő kezeléssel és odafigyeléssel jól kontrollálható.
  • Egyéb kórképek: mint az ízületi fájdalommal társuló szisztémás fertőzések vagy daganatos megbetegedések, hirtelen kezdődnek, gyakran lázzal, de néha láz és gyulladás nélkül. A diagnózis nehéz lehet, de a szakorvosok vérből végzett gyulladási faktor vizsgálattal vagy műtéti eljárással képesek azonosítani.

 

Mi áll a háttérben?

Az ilyen jellegű betegségek kialakulásának hátterében legtöbbször az egészségtelen életmód áll. A mozgáshiány és a nem megfelelő táplálkozás, a vitaminszegény étrend következménye az elhízás, a rugalmatlanság, az ellenálló képesség csökkenése. A stressz, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, egyes gyógyszerek szedése mind hozzájárul ahhoz, hogy az ízületek, a csontok, az izmok állapota leromlik, innen pedig egyenes út vezet a mozgásszervi betegségekhez. Számos megbetegedés esetében azonban genetikai (öröklött) faktor is felfedezhető.

 

Harc a mozgásszervi betegségekkel a Safe Laser segítségével!

A Safe Laser az egyik legújabb és leginnovatívabb módszer a mozgásszervi betegségek kezelésére. Ez a korszerű technológia segít enyhíteni a fájdalmat és gyorsítani a gyógyulást anélkül, hogy invazív beavatkozásokra lenne szükség.

 

Az egyik fő előnye a Safe Lasernek az, hogy teljesen fájdalommentes és mellékhatások nélküli kezelést biztosít. Ezért ideális választás azoknak, akik szeretnék elkerülni a gyógyszerek szedését vagy akiknek nem ajánlott a sebészeti beavatkozás.

 

A Safe Laser működése a lágylézer energiáján alapul, amely mélyen behatol a bőr alá, és stimulálja a sejtek regenerálódását és gyógyulását. Ezáltal csökkenti a gyulladást, javítja a vérkeringést és növeli a szövetek oxigénellátását.

 

Hatékonyan képes kezelni a különböző mozgásszervi betegségeket, például az ízületi gyulladást, a hát, a nyak, a váll, a derék fájdalmait, valamint az izomsérüléseket. Sok ember számára ez a kezelési módszer hosszú távú megkönnyebbülést és javulást hozott az életminőségben.

 

Egy biztonságos és hatékony alternatíva lehet a hagyományos kezelési módszerekkel szemben, és sokak számára új reményt jelenthet a mozgásszervi problémák kezelésében.

 

Ne hagyja, hogy a fájdalom úrrá legyen a mindennapjain, győzze le a Safe Laser segítségével