A címben feltett kérdésre akár úgy is válaszolhatnánk: mert a lágylézer olyan, mint egy XXI. századi multivitamin és a Safe Laser is alapvetően lágylézer, csak az egyedi optikai lencserendszerének köszönhetően biztonságosan használható otthon, nem veszélyes a szemre, a bőrre.

 

 

Természetesen létezik ennél tudományosabb megközelítés, magyarázat is, de – mielőtt elmerülnénk ennek a részleteiben – érdemes elgondolkodni azon, hogy a lézernek a felhasználása mennyire szerteágazó. Lézerrel lehet szőrteleníteni, de alkalmas a hajnövekedés serkentésére is. A lézer és a polarizált fény története menüpont alatt bővebben is olvashatnak arról, hogy a lézer szó hallatán eszünkbe juthat a nyomtató, a vonalkód-leolvasó, a távolságmérő, a DVD-lejátszó, a biztonságtechnikai rendszerek színes fénykavalkádja, a haditechnika, vagy akár az önvezető autó.  

 

 

Ennek megfelelően a gyógyításban is elképesztő lehetőségek vannak a lágylézerben. Az elmúlt évtizedekben több száz tudományos kutatás, orvosi tapasztalás bizonyította, hogy a lágylézer a test, a szervezet szinte bármely pontján képes csökkenteni a gyulladást, csillapítani a fájdalmat és biostimulációs hatást kifejteni.

 

 

Minden sejtben megtalálhatóak a mitokondriumok, amik termelik az ATP-t (adenozin-trifoszfát), ez adja az energiát a szervezetünk működéséhez. Ahhoz, hogy a mitokondrium ATP-t tudjon termelni oxigénre és tápanyagokra van szüksége. Az oxigén magától nem képes átjutni a mitokondrium falán. Ebben segít a citokróm-c oxidáz nevű enzimkomplexum, ami megköti az oxigént, átviszi a mitokondrium falán, ott elengedi és aztán ez az oxigén kell ahhoz, hogy legyen ATP termelés. A citokróm-c oxidáz közben kimegy a mitokondrium falán és megköt egy újabb oxigént, így biztosítva a folyamatos oxigénellátást az ATP termeléshez.

Amikor gyulladásos betegségünk van, vagy az öregedés következtében a degeneráció túlsúlyba kerül a szervezetben, akkor a mitokondrium elkezd nitrogén-monoxidot (NO-t) termelni, ami egy fontos jelzőmolekula a szervezetnek. Ezzel egyidőben, mintegy káros mellékhatásként a NO-t megköti a citokróm-c oxidáz és nem is engedi el, aminek az a következménye, hogy a citokróm-c oxidáz már nem tud több oxigént megkötni, hiába jár ki-be a mitokondrium falán, nem tudja behozni az oxigént, leáll a mitokondrium oxigénellátása, leáll az ATP termelés és beindul a programozott sejthalál.

Szerencsére a citokróm-c oxidáz fényérzékeny – mert ennek is egy része porphyrin –, ha a megfelelő lézerrel gerjesztjük, stimuláljuk, akkor aktiválódik, felbontja a kapcsolatot a NO-val és a citokróm-c oxidáz újra el tudja látni az alapvető funkcióját, megint képes megkötni az oxigént, helyreáll az oxigénellátása a mitokondriumnak, újra működik az ATP termelés és a sejt egészségesen végzi tovább a feladatát.

Magyarul: ahol sejtjeink vannak, ott eredményesen használható a lézer és ezért tud a lézer ennyire sokféle betegséget gyógyítani. A betegségeknél sejtszinten jelentkezik a probléma és a lézerrel sejtszinten tudunk gyógyítani.